Надявам се разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъде прието и

...
Надявам се разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъде прието и
Коментари Харесай

Славов не изключва възможността измененията във ВСС да бъдат атакувани

Надявам се разделянето на Висшия правосъден съвет (ВСС) да бъде признато и в пленарна зала поради една доста елементарна причина – това засилва независимостта на съда и отчетността на прокуратурата. Това сподели пред публицисти в Народното събрание правосъдният министър Атанас Славов, който взе участие в съвещанието на комисията по конституционни въпроси, на което бе приет на второ четене планът за изменение и допълнение на Конституцията. Очаква се измененията да бъдат гледани на второ четене в пленарна зала на изключително съвещание във вторник. За да бъдат дефинитивно признати промените в главния закон, те следва да бъдат прегледани и на трето четене. 

Атанас Славов не изключи възможността въпросните промени да бъдат атакувани пред Конституционния съд. „ Аз имам вяра, че препоръчаното изменение ще устои, тъй като то дава отговор на възприети стандарти и имам вяра, че Конституционният съд еволюира в своята процедура и си дава сметка за това, което се случва сега и в нашата страна, и в Европейския съюз ", разяснява министърът. 

Той уточни, че в хода на разискванията в пленарна зала Министерство на правораздаването ще продължи да пази тезата ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС) да бъде изключен като опция за избор за длъжностен министър председател. Това крие риск да компрометира независимостта на правосъдната власт, имайки поради функционалностите, които са отредени на ръководителя на Върховен касационен съд да ръководи новия формат на Висш съдебен съвет, да ръководи общото заседание на двата съвета. Не смятам, че това предложение отговоря на стандарта на самостоятелност на правораздаването, добави министър Славов. 

Относно опцията сегашният състав на ВСС и изпълняващият длъжността основен прокурор да работят още най-малко година, Славов сподели, че има справедлив развой, в който самите конституционни промени би трябвало да бъдат създадени на законово равнище. Ще има напълно нов Закон за правосъдната власт. Този развой лишава време. След като бъде направен законопроектът, следва наложителен един месец социална консултация, правене на цялостна оценка на въздействието на законопроекта, гласоподаване в Министерски съвет и чак тогава ще пристигна в Народното събрание. Реалистично е това да стане в средата на март и е обикновено напълно нов законопроект да бъде признат в рамките от два до три месеца. Сроковете са реалистични, разяснява министърът. 

Депутатът Златан Златанов от „ Възраждане “ уточни, че тези промени следва да са обект на решение на Велико Народно заседание. Това са фундаментални промени в главния закон на републиката, които са неприемливи в този тип и наличие. Ще отправим искане до Конституционния съд за отменяне на промените, които по този начин наречената „ сглобка “ ще прокара, тъй като очевидно са се договорили за кадровите промени в правосъдната власт за преодоляване на цялата правосъдна власт, сподели депутатът. 

Доц. Наталия Киселова от публичния съвет към Комисията по конституционни въпрос сподели, че в пленарна зала може да бъде поправен описът от лица, всред които президентът следва да избира за длъжностен министър-председател. По думите ѝ част от хората, които са планувани – като ръководителят и заместник-председателят на Сметната палата ще бъдат в самобитен спор на ползи. По отношение на ръководителя на Върховен касационен съд има несъгласие от самото Върховен касационен съд и разбъркване на разграничените управляващи. Доц. Киселова разяснява още, че и наредбите, свързани с квалифицираните болшинства също могат да бъдат атакувани пред Конституционния съд. Става въпрос за признатите текстове, съгласно които Народното събрание избира самостоятелни регулаторни органи. В текста е планувано, че решенията за избор се одобряват с болшинство от две трети от всички народни представители, когато това е планувано със закон.   
Прочетете още
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР